Què és un esplai?

Els Centres d’Esplai són unes entitats difícils de classificar. Com a definició oficial, diem que som centres educatius de caràcter integral que ofereixen activitats de lleure educatiu als infants d’un barri o d’un poble, des de l’acció voluntària dels seus monitors.

En la pràctica, però, som molt més que això. Passar per l’esplai és una experiència vital que ens fa créixer i defineix la nostra identitat: de l’esplai ens n’emportem uns valors i una manera d’entendre la vida. L’educació que es transmet pretén ajudar a l’infant i al jove a madurar com a persona dins d’un entorn d’amistat i comprensió.

 

Com funciona un esplai?

Els qui fan possible l’acció educativa del centre d’esplai són els monitors i monitores que, des del voluntariat i amb el seu compromís, esdevenen referents positius per als infants i joves amb els qui comparteixen l’experiència de l’esplai.

Els nens són agrupats en grups segons la seva edat. Cadascun dels monitors s’encarrega d’un grup de nens, i pensa jocs que dur a terme amb ells durant la sessió d’esplai. Aquestes activitats estan relacionades amb el projecte educatiu del centre, prèviament definit i que serveix d’eix central i full de ruta.

Normalment, la sessió d’esplai es duu a terme els dissabtes a la tarda, i dura unes tres hores. També hi ha dies en què es fan excursions o sortides. Durant l’any, es duen a terme també acampades i colònies.

Cada esplai té un signe distintiu: el foulard. El foulard es molt important, ja que és el símbol de la unió de tots els membres de l’esplai. Cada nen ha de tenir cura del seu foulard i portar-lo degudament anusat al coll durant la sessió d’esplai.

Monitores de l’Esplai Uraka, Colònies 2019